perjantai 6. joulukuuta 2013

Christmas City & Independence Day


Eartha Kitt - Santa Baby
Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille teille maailman parhaille lukijoille sekä tietysti rakkaalle kotimaallemme Suomelle! Mä oon viettänyt itsenäisyyspäivää kotona viltiin kääriytyneenä Merrin ja vapaapäivästä nauttivan Maxin kanssa Linnan juhlia (tai oikeammin tänä vuonna Tampere-talon juhlia) katsellen ja Suomen loppusyksylle niin tyypillistä räntäsademyräkkää fiilistellen. Tosin Maxia kiinnosti pirskeitä enemmän samaan aikaan tulleet futiksen MM-kisojen lohkoarvonnat, joten mun pukujen arvostelua häiritsi hieman Maxin harmistuneet ja innostuneet huudahdukset sitä mukaa kun Argentiinan lohkovastustajat alkoi selvitä :D Argentiinalaiset suorastaan elää jalkapalloa varten, ja niiden toilailuja seuraillessa oon salaa erittäin tyytyväinen suomalaisuudestani ja siitä, ettei suomalaisten elämää ja käyttäytymistä hallitse mikään urheilulaji. 

Suomalaisuudessa arvostan myös erityisesti rehellisyyttä, vastuullisuutta ja toisten reviirin kunnioittamista. Pari päivää sitten Córdobassa sattui ikävä tapahtuma, kun kaupungin kaikki poliisit menivät lakkoon, jolloin rikolliset, köyhät ja jopa aivan tavalliset ihmiset ottivat tilanteesta ilon irti ja ryöväsivät poliisittoman yön aikana häpeilemättä suuria ja pieniä kauppoja sekä viattomien kanssaihmisten koteja (ja jopa leveilivät sillä facebookissa). Poliisittomuus kesti vain päivän, mutta jo sinä aikana se vaati kaksi kuolonuhria ja satoja pahoinpitelyn sekä muun väkivallan uhreja, kaikesta varastetusta omaisuudesta puhumattakaan. Kyseisenlainen tilanne ei mitenkään voisi olla mahdollinen Suomessa, ihan jo pelkästään suomalaisten takia. Suomalaiseen perusluonteeseen kuuluu rehellisyys, pidättyväisyys, auktoriteetin ja toisten ihmisten kunnioittaminen sekä nöyryys, argentiinalaiseen ei. Jos poliisit menisivät yhtäkkiä lakkoon Helsingissä (mitä ei edes voisi koskaan tapahtua), niin pahimmassa tapauksessa ehkä jotkut juopot uskaltautuisivat rellestämään tavallista enemmän ennen sammumistaan Herttoniemen metroaseman puskiin. Ja se olisi jo aika extremeä. Córdoba puolestaan muuttui yhden yön ajaksi Gotham Cityksi.

Oon myös aina ollut tosi kiitollinen siitä, että Suomessa systeemi toimii täydellisesti. Kaikki pääsevät kouluun, kaikki saavat hyvää sairaalahoitoa ja kaikki voivat hakea apua tarvittaessa. Me saadaan opiskella aivan ilmaiseksi ja siihen päälle vielä hyvä, lämmin kouluruoka, vaikka sitä niin usein parjataankin. Argentiinassa sai elää pitkätkin koulupäivät ilman mitään ruokaa, jos ei ollut varaa ostaa koulun kioskista jotain rasvaista tai sokerista välipalaa. Oikeuslaitokseen ja poliisiin voi luottaa, ja pienikin korruptio tuodaan esille skandaalinomaisesti ja esimerkiksi lahjuksia vastaanottaneita höykytetään mediassa armotta. Julkinen liikenne toimii, busseilla on säännölliset aikataulut ja kulkuvälineet on ajan tasalla. Suomessa tähdätään itsenäisyyteen, mutta kansalaisista huolehditaan ja apua saa aina, jos sitä vain jaksaa hakea.

Kaikista eniten rakastan kuitenkin Suomen luontoa. Oon ollut tosi onnekas, koska oon pienestä pitäen saanut vierailla säännöllisesti Lapissa ja kokea yöttömät yöt, tunturin hiljaisuuden sekä lappilaisen ja helsinkiläisen menon eroavaisuudet. Ennen kierreltiin sukuloimassa kesäisin Kokkolaa, Oulua ja Rovaniemeä myöten päätyen aina äidin lapsuudenmaisemiin Sallaan, nykyään matkataan enemmän tai vähemmän suoraan järvi-Suomen läpi Sallaan omalle möksälle järven rannalle. Rakastan ihan älyttömästi katsella autosta vaihtuvia maisemia horisonttiin katoavista pelloista auringonpaisteessa kylpeviin järviin ja Kainuun salaperäisiin metsämaisemiin. Neljä selkeää vuodenaikaa on myös semmonen asia, mitä aina ulkomailla tulee ikävä. Esim. Argentiinassa on vuodenajat, mutta suurimmassa osassa maata ne ei ole erityisen selkeitä, vaan paahtava kesä vaihtuu hitaasti viileähköön talveen, joka kuitenkin suomalaisen silmin tuntuu enemmänkin Suomen loppukeväältä. Suomessa taas talvet on poikkeuksetta kylmiä ja lumi tulee ennemmin tai myöhemmin, ja vaikka kesä olisikin viileähkö, niin ero talveen on kuitenkin huomattava. Rakastan sitä hetkeä keväisin, kun koivuihin ilmestyy hiirenkorvat, voikukat alkaa kukkia, ruoho muuttuu vihreäksi ja koko luonto räjähtää ihmeellisiin väreihin harmaan talven ja alkukevään loskan jälkeen!

Itsenäisyyspäivän kunniaksi saatte nauttia vähän Helsingin ihanasta joulutunnelmasta :) Helsinki on jouluisin ehdottomasti maailman kaunein kaupunki, enkä voisi ikinä kuvitella viettäväni joulua missään muualla. Yksi uima-altaassa vietetty joulu Argentiinan palmujen katveessa oli jo ihan tarpeeksi! Myös Maxi jaksaa hehkuttaa Suomen joulun olevan kuin jostain sadusta tai elokuvasta ja toteaa aina Suomen parhaimmiksi asioiksi joulun ja saunan :D 

Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille, muistakaa olla ylpeitä meidän upeasta maasta ja tietysti meistä ihanista, kamalista suomalaisista!

Translation: Happy Independence Day to my wonderful home country Finland! I'm not going to translate everything this time, but I just want to point out some of my favourite things about Finland and Finnish people. I really like the honesty and responsibility of the Finns and that here in Finland everyone's personal space is very much respected. Finns may be a little bit cold and serious, but we make very good and long-lasting friendships and are extremely loyal to those near our hearts. The Finnish system also works quite perfectly: everyone gets a free education, medical care and help if needed. Corruption doesn't nearly exist and if it does the media makes a big scandal out of it and everyone involved in it have serious consequences. Also the public transport is excellent and you can totally survive without a car, at least here in Helsinki and other bigger cities! But what I love most about Finland is without a question the nature. I'm very lucky to live in Helsinki, in the south of Finland, but to visit Lapland at least two times a year because of the roots of my mom. I'm so lucky to have experienced all the nightless nights, the silence of the mountains and the differences between people from Lapland and people from Helsinki. I just love to sit in a car and watch the changing landscapes from endless fields to blue lakes bathing in the sunlight and mysterious primeval forests of Kainuu. The four very marked seasons are also a beautiful thing: the winters are always cold and snowy and although summers aren't always the most warm and sunny, the difference to winter is still remarkable. To put it in a nutshell - happy birthday my beautiful Finland!

18 kommenttia :

 1. Ihana lukea tällästä postausta pitkästä aikaa! Olinkin kaipaillut näitä paljon, sillä osaat kirjoittaa todella hyvin. Ei sillä että päivän asukuvissa olisi mitään vikaa, tyylisi on ihana ja rakastan sitä, mutta ehdin jo kaivata tämänkin tyyisiä postauksia. Toivottavasti näitä tulisi taas enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Mäkin tykkään kirjottaa tämmösiä postauksia, mut niille on vaan vaikeempi löytää aikaa ja inspiraatiota :( Mut musta olis tosi kiva kirjoitella tämmösiä jatkossakin!

   Poista
 2. Onhan Suomessa asiat loistavammin kuin monessa muussa maassa, mutta tämä oli kyllä naiivein teksti aikoihin.

  Rakastan isänmaatani, mutta tiedostan myös, että siinä on monia vikoja: uuden rakennepaketin myötä hammas- ja muita terveydenhuollon palveluita "huononnetaan", kouluja, sairaaloita ja muita palveluita - jopa kokonaisia kuntia - lakkautetaan, lapsia huostaanotetaan laittomasti, koska virat täytetään epäpätevillä henkilöillä, korruptiota kyllä on (esim. haarmaata taloutta vastaan kampanjoivat rakennuttavat pimeästi jne.), kaikki apua hakevat eivät sitä todellakaan saa (esimerkiksi tänä syksynä uutisissa oli tapaus, jossa kerrottiin nuoren miehen tappaneen itsensä hyppäämällä mainostornista, koska ei ollut vuosienkaan jälkeen saanut kaipaamaansa mielenterveysapua, vaikka jopa pojan perhe oli sitä eri tahoilta hakenut), päättäjät ja ns. "isot kihot" saavat tuhottomasti rahaa ja etuuksia, vaikka monet joutuvat elämään köyhyysrajan lähettyvillä tai jopa alapuolella (silti tukia tahdotaan laskea ja saamisen kriteereitä nostaa, vaikka työpaikkoja leikataan koko ajan, eikä uutta/ensimmäistä työtä ole helppo saada ainakaan niin, että sen palkalla tulisi kunnolla toimeen). Esimerkkejä on loputtomiin, mutta tuossa nyt muutama.

  Niin, äläkä unohda kaikkia sekaisin saavaa jääkiekkoa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikessa on vikaa, jos vain jaksaa etsia. Arvostetaan asioita, joita meilla on, eika AINA keskityta valittamiseen. Meilla on hieno maa ja mie olen ainakin todella ylpea, etta saan taalla Jenkkilassa sanoa olevani Suomesta.

   Hieno teksti Rosa! Kaviko sullakin niin, etta oikeasti vaihtovuosi avasi silmat kunnolla tajuamaan kuinka hyvin meilla on asiat Suomessa? Mulla on meinaan kaynyt niin ja tanaa jopa itkin kun kuuntelen Maamme-laulun :D

   Hyvaa itsenaisyyspaivaa viela kun on jenkki ja argentiina aikaan joulukuun 6. ;)

   Poista
  2. Mä en vaihtais kotimaata mikskään muuks mut oon silti kyl vähän samaa mieltä.. Tää teksti antaa jotenki liian ruususen kuvan siitä mitä todellisus täällä on. Mut monissa paikoissa asiat on tosi paljon paskemmin ja todellaki pitää olla ylpee Suomest!

   Ja hehhe, vaik jääkiekko onki tääl tärkee ni ei tääl jengii kuole niihin matseihin tai niiden seuraamispaikkoihin niiku monissa jalkapallomais on.. Et ei jengi tääl mee samal taval sekasin siit.

   Sori sekavasta kommentista:D

   Poista
  3. Anonyymi 1: Mä tiedän kyllä että Suomessa on paljon vikoja ja korjattavaa löytyy molemmille käsille, mutta sen jälkeen kun on saanut vuoden elää Argentiinan kaltaisessa maassa, niin ne viat tuntuu yllättävän mitättömiltä. Mä rakastan Argentiinaa, mutta oon salaa älyttömän ylpeä joka kerta, kun Maxi yllättyy jostain Suomen asiasta ja alkaa paasata siitä, miten Argentiinassa kaikki tehdään päin mäntyä. Suomessa on toki monia ongelmia, mutta mä kohdistin tekstini enemmänkin suomalaisiin ihmisiin. Suomalainen on kärjitetysti juro, introvertti ja itsenäinen, mutta myös sisukas, uskollinen ja perusteellinen. Suomalainen puhuu vähän ja tekee paljon. Se ihmisten perusluonne tekee Suomelle maana lujan pohjan, jolle on hyvä rakentaa - ja jolle on rakennettu näinkin hyvä yhteiskunta, jossa me saadaan elää tänäkin päivänä. Missä muualla saa ilmaista ja ennen kaikkea _hyvää_ opetusta monta vuotta ja voi ihan oikeasti kouluttautua miksi tahansa haluaa? Oon myös tietoinen itsemurhatilastoista, mutta tuntuu, että Suomen kaltaisissa hyvinvointivaltioissa ihmisten pitää oikein keksimällä keksiä ongelmia ja kaikkien mahdollisuuksien paljon käy ahdistavaksi. Miksi Rio de Janeiron slummeissa oli niin paljon iloisempia ihmisiä kuin Suomessa, vaikka niillä ei ollut yhtään mitään? En missään nimessä pilkkaa esimerkiksi masennusta, mutta olen itse elävä esimerkki siitä, että Suomessa saa apua vaikka ei itse sitä edes haluaisi. Mun mielestä ei todellakaan ole liioittelua sanoa, että suomalaiset on syntyny kultalusikka perseessä. Yleensä se vaan tuntuu olevan poikittain.

   Annika: Samaa mieltä, että aina pitää keskittyä valittamiseen. Meillä on kuitenkin moniin muihin verrattuna asiat niin hyvin! Ja mulla aivan ehdottomasti vaihtovuosi sai arvostuksen Suomea kohtaan nousemaan pilviin, varsinkin kun ennen vaan haaveilin ulkomaista ja dissasin Suomen minkä kerkesin :D Ja tuttu tunne toi Maamme-laulun aikana poraaminen<3

   Anonyymi 2: Tiedän kyllä että Suomessa on vikoja, mutten viitsinyt niitä alkaa itsenäisyyspäivänä purkamaan :) Ja todellakin pitää olla ylpeitä Suomesta! Jääkiekosta oon ihan samaa mieltä, jotkut kultajuhlat Kauppatorilla on ihan eri luokkaa kuin esim. argentiinalaisten totaalinen hiljentyminen futiksen MM-kisojen aikaan... Otteluiden aikana kaupat on kiinni, kaupungit on autiot, kaikki istuu neljän seinän sisällä tuijottamassa matsia, ja jos Argentiina tekee maalin niin koko kaupunki huutaa. Jos vielä sattuu voitto kohdalle, niin kukaan ei mene töihin viikkoon ja kaikki vaan kännää ja riehuu pitkin kaupunkia :D Et semmosta.

   Poista
 3. Ihana postaus ja allekirjoitan nämä fiilikset ihan täysillä! :)

  Helsinki on todella kaunis joulun aikaan vaikken valitettavasti niillä nurkilla asukaan. Nuo valot keskustassa, kaikkialla soivat joululaulut, joulukoristeet ja vaan se yleinen tunnelma. Onneksi tänään pääsen käymään :)) Ehdottomasti vuoden ihaninta aikaa ja se jokavuotinen ennen-joulua-HKIin-joulushoppailemaan -trip on ihan parasta mitä on!

  Itsellä myös vaihtovuosi muistutti ettei loppuenlopuksi ole parempaa paikkaa kuin kotisuomi (jouluna ainakaan hah!) ja vaikken koskaan ole tuntenut että Suomeen kuuluisin pitkällä tähtäimellä ja vaikka aionkin muuttaa pois uudestaan, on Suomi vaan aivan mahtava. Kaikkea pientä minkä ennen saattoi ottaa itsestäänselvyytenä (toimivat systeemit kuten poliisi ja terveydenhuolto, kouluruoka, turvallisuus jne.) arvostaa aivan uudella levelillä ja sitä on vaan niin onnellinen ihan pikkujutuista. Ja itseasiassa sellanen yleisonnellisuus-taso on muutenkin ihan huikeesti korkeammalla kuin ennen vaihtovuotta.

  Mullekin se yksi joulu riitti katsellen jouluvaloja palmuissa ja en voi ees sanoin kuvailla kuin ihana on taas päästä viettämään perinteistä ja ah niin tunnelmallista suomijoulua perheen, suomalaisten traditioiden, "oikean jouluruoan" ja yksinkertaisesti sen ihanan kynttilöiden täyttämän fiilistelyn kera. Niinhän se menee että pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Vaikka ei siltä tuntuisikaan että tänne kuuluisi/jäisi niin on meillä ihan hiton hieno maa ja mä ainakin ylpeenä edustan Suomea maailmalla! :)

  www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on ihan samat fiilikset, itsekin haluaisin kovasti ulkomaille mutta on tää Suomi vaan upea paikka asua :) Paljon suurempien jokapäiväisten ongelmien näkeminen ja kohtaaminen on saanut mutkin näkemään Suomen ihan uudessa valossa, ja hyvä niin!

   Poista
 4. Noi saqueos tuolla Córdobassa oli ihan kauheita! Mulla oli paljon kavereita just sillon siellä käymässä, itse asiassa ilmottautumassa yliopistoon, ja ne ei päässyt hotelleista/asunnoista ulos eikä palaamaan Santiagoon. Seuraavana päivänä Santiagossakin alettiin mellakoimaan...

  Oon ihan samaa mieltä kaikesta, Suomi on ihana! Mullekin joulu on ainoa juhlapyhä joka oikeesti merkitsee jotain, ja se on ihanaa viettää täällä lumisessa Suomessa. Argentiinan joulu oli ihan hauska kokea kerran, mutta kyllä mä taidan vastedes aina jäädä tänne joulunviettoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, munkin cordobalainen kaveri ryöstettiin keskellä katua... Ihan hullua meininkiä, en tienny että se oli levinny Santiagoonki! Ja oon niin samaa mieltä suomijoulusta, mikään ei voita joulufiilistä Suomessa<3

   Poista
 5. Mukava, pohdiskeleva teksti sinulta ja kivaa vaihtelua pelkille asukuville sekä kuulumisille. :) Osaat kirjoittaa todella hyvin, ja perustelit monia argumenttejasi erittäin fiksusti!

  Toki asioilla on aina monta puolta, ja tekstistä saattaa saada aika ruusuisen kuvan Suomesta, mutta toisaalta miksi aina pitäisi keskittyä niihin negatiivisiin puoliin?

  Tosiaan onhan meillä täällä pakkokuntaliitoksia, rakenneuudistusta ja irtisanomisia, mutta erityisesti näin itsenäisyyspäivän aikaan kannattaisi ola ylpeä siitä missä olemme onnistuneet ja kuinka hyvin asiat verrattain meillä ovat. Kiitos siis kivasta postauksesta Rosa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, mä halusinkin keskittyä näin itsenäisyyspäivänä niihin hyviin puoliin :) Ja niitä löytyy paljon! Jokaisella maalla on omat ongelmansa, mutta oon sitä mieltä että suomalaisillekin tekis hyvää välillä keskittyä niihin positiivisiin asioihin.

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus :) mutta pakko kommentoida tuohon " hyvään sairaanhoito" kohtaan. Varmasti täällä Suomessa moni saa hyvää hoitoa, JOS sattuu olemaan fyrkkaa. Muuten kyllä en sanoisi. Aina puhutaan miten hyvää sairaanhoito on, vaikka se ei todellakaan ole sitä. Voin sanoa sen kun olen seurannut muutamia läheisiä läheltä ja ystäviä, mitä touhua mm. terkkarissa pelataan. Heitellään lääkäriltä toiselle ja kukaan ei ota vastuuta hoidosta ja toiset kärsivät ja kituvat. Itseni mukaan lukien. Tässä on vielä paljon parantamisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti pahimmassa tapauksessa voi olla noinkin, harmi että sulle on käynyt noin ikävästi :( Mulla taas on vaan hyviä kokemuksia, sain esimerkiksi itse nuorempana täysin tahtomattani ammattiapua psyykkisiin ongelmiin. Mutta tiedän kyllä että muunkinlaisia tarinoita on. Lähinnä vaan mietin esim. Argentiinan ja Brasilian sairaanhoitoa, siihen nähden Suomen sairaanhoito on oikein hyvää.

   Poista
 7. Hei, ei liity tähän mitenkään, mutta voisitko voisitko kertoa miten sun opinnot on lähtenyt käyntiin ja millaista sillä linjalla on, johon pääsit? Itse meinasin hakea myös sinne, mutta päädyinkin yliopistoon. Kiinnostaisi tietää, kun en ole 100% varma, olenko sittenkään oikealle alalle hakeutunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulla on itse asiassa aivan sama homma, en oikeen tiedä oonko oikealla alalla ja siks opinnot on tällä hetkellä tauolla :/ Pyrin keväällä toiselle alalle ja syksyllä katotaan sitten vaihdanko alaa vai jatkanko Haagassa :) Mutta mitä nyt siellä ehdin olla, niin tosi rentoa ja alasta kiinnostuneille varmasti mielenkiintoista opiskelua! Meillä oli mm. opintomatka Tallinnaan, osallistumisia eri messuille ja muita tosi käytännönläheisiä koulutehtäviä :)

   Poista
 8. Heips, hyvä postaus! Mua ainakin kiinnostaisi muuten nähdä välillä kuvia Merristä ja kuulla senkin kuulumisia :) Olisi siis mahtavaa jos jaksaisit vaikka joku päivä kirjotella kokonaisen postauksen siitä mitä karvakuonolle kuuluu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hih, voin kyllä ehdottomasti tehdä tommosen postauksen :)

   Poista