perjantai 14. kesäkuuta 2013

Argentina pt. 3 : Puerto Iguazú


Tito El Bambino - Mi cama huele a ti

Hola ihanaiset! Mulla olis ekaks sellasta ilmoitusluontoista asiaa, että mun rakas läppärini päätti toissapäivänä sanoa itsensä irti ja oon siitä lähtien ollu enemmän tai vähemmän ilman konetta ja nettiyhteyttä. Oon onneks saanu kaikki tärkeimmät kuvat ja muut jutut siirrettyä liitettävälle kovalevylle, joten ainakaan niiden suhteen mitään ei hävinny bittiavaruuteen. Mut nyt saattaa pian edessä olla uuden läppärin osto! Periaatteessa oli kyllä jo aikakin, onhan mulla ollu toi Acerin kone jo ainakin neljä vuotta.

Toinen ilmoitusjuttu on, että sunnuntaina lähdetään viikoks Lappiin mökille! Maxi ei oo koskaan aikasemmin käyny meidän mökillä eikä Lapissakaan muulloin kuin talvella, joten pakkohan se on sinne viedä :D en vielä tiiä pääsenkö postaamaan tai edes nettiin sieltä käsin, joten ennen lähtöä halusin tehdä teille vihdoinkin tän vikan Argentiina-postauksen! 


Córdobasta ajeltiin siis bussilla Puerto Iguazún pikkukaupunkiin "Argentiinan käteen", eli Koillis-Argentiinaan Brasilian ja Paraguayn rajalle. Argentiinan, Brasilian ja Paraguayn välistä kulkee Paraná-joki, joka muodostaa tres fronterasin, eli kolmen maan rajan yhdistymiskohdan. Myös Suomesta löytyy samanlainen yhdistymispiste, nimittäin ihan pohjoisesta Norjan ja Ruotsin kanssa. Yhdistymiskohdan ympärille on sekä helppojen kauppayhteyksien että putouksien tuoman turistivyöryn takia noussu kolme kaupunkia: Argentiinan Puerto Iguazú, Brasilian Foz do Iguacu ja Paraguayn Ciudad del Este. 

Me majoituttiin Puerto Iguazún puolelle, mutta käytiin myös pyörähtämässä Fozissa, koska se sijaitsee n. 20 minuutin päässä ja sinne on superhelppo mennä bussilla. Alimmassa kuvassa horisontissa siintävät rakennukset on Fozista, eli siitä voitte vähän nähdä kuinka lähellä se on Puerto Iguazúa. Sen sijaan Ciudad del Estessä en oo käyny ikinä, lähinnä koska se on melko vaarallinen. Ciudad del Este on älyttömän suuri kauppapaikka ja sieltä saa ihan mitä tahansa keksii halutakaan, 80-luvun barbienukeista feikkeihin Apple-tuotteisiin. Sillä on kuitenkin melko paha maine eikä Maxi oo koskaan ollu innoissaan viemässä blondia ulkomaalaista sinne. Mut ehkä jonain päivänä! 


Iguazún putoukset on UNESCOn maailmanperintökohde ja ne sijaitsee hauskasti puoliksi Argentiinan ja puoliksi Brasilian puolella. Brasilian puolelta putoukset näkee vastarannalta ja niistä saa hyvän kokonaiskuvan, kun taas Argentiinan puolella pääsee olemaan putousten ylä- ja alapuolella ja näkemään ne aivan läheltä. Me käytiin ekana päivänä tsekkaamassa Argentiinan puoli, koska ite tykkään siitä enemmän. Argentiinan puolen kävelyreitti on superpitkä ja siinä kuljetaankin osa matkasta pienellä junalla. Reiteistä tärkeimmät on "upper trail", jolta pääsee ihastelemaan putouksia niiden yläpuolelta (alin kuva), ja "lower trail", joka vie alas viidakkoon ja avaa upeat näkymät putouksiin niiden alapuolelta. Lower trailia pitkin pääsee myös lisämaksusta veneretkelle putouksien alle. Kannattaa tsekata lower trail ennen upper trailia, koska auringon laskiessa sinne tulee hirveen nopeesti pimeetä. Sen sijaan upper trailille paistaa aurinko koko päivän!

Kaikkein tärkein kohde Argentiinan puolella on kuitenkin Garganta del Diablo, eli Paholaisen kurkku. Se on jättimäinen U-kirjaimen muotoinen lähes 100 metriä korkea putous, jota pääsee ihailemaan näköalatasanteelta aivan putouksen päältä. Se sijaitsee puiston pohjoisosassa sen verran kaukana, että sinne mennään poikkeuksetta pikkujunalla, ja junamatkan jälkeen täytyy vielä kävellä pitkää mutkittelevaa kehikkosiltaa pitkin putoukselle. Garganta del Diablo on ihan mahtava ilmestys eikä se näytä edes todelliselta! Miettikää sitä fiilistä kun seisotte ritilätasanteella, vilkaisette alas ja näätte jalkojenne alla vaan humisevaa vesihöyryä... Totaalinen kastuminen on muuten aivan sataprosenttisen varmaa, joten jos pieni suihkussakäynti ei houkuta niin kannattaa varata vesisuojus. Tossa ylimmässä kuvassa mä yritin poseerata kivasti, mut jouduin just kylmän vesipisaroita täynnä olevan tuulenpuuskan kynsiin ;D


Mulle kävi niin kivasti, et sairastuin tokana Iguazu-päivänä karmeeseen flunssaan! Oikeesti, sairastuin flunssaan tropiikissa. Way to go. Joka tapauksessa, oltiin suunniteltu menevämme Brasilian puoleisille putouksille sinä päivänä, mut lopulta lillutiinkin vaan altaalla aamusta iltaan! Meidän hotelli Grand Crucero oli aivan mahtava ja rakastan Trivagoa ikuisesti siitä diilistä mikä löydettiin sen sivuilta, muuten oisin saanu vaan unelmoida niin upeesta hotellista :D rakastuin erityisesti kattoterassiin ja sen uima-altaaseen, ah! Aurinko paistoi siniseltä taivaalta, papukaijat sirkutti palmuissa, altaan vesi kimmelsi ja baarimikko soitti bossa novaa. Oisin niin voinu jäädä sinne asumaan...


Putoukset sijaitsee koskemattoman viidakon keskellä, joten siellä on luonnollisesti kaikenlaisia eläimiä (ja ötököitä mutten haluu ajatella niitä...). Kaikkein hauskimpia oli nää kaverit, jotka pienen googlettamisen jälkeen paljastui koateiksi, eli nenäkarhuiksi! Ne yllätti meidät jo heti ekana päivänä, kun yhtäkkiä metsästä ilmestyi pieni nenänpää, sitten toinen, kolmas, neljäs, ja lopulta koko polku olikin täynnä niitä! Ne on tosi uteliaita ja melko kesyjäkin, ja tulee innostuneesti tutkimaan kameroiden kanssa heiluvia turisteja. Ei kuitenkaan kannata antaa ulkomuodon hämätä, koska nää söpöläiset on hirveitä ruokarohmuja jotka kiipeilee pöytien päälle ja kärttää pienintäkin leivänmurusta. Niitä ei myöskään kannata koskea tai muutenkaan härnätä, koska söpön kärsän alta löytyy terävä purukalusto. Koatien lisäksi putouksilta voi bongata esimerkiks jaguaareja, tapiireja, oselotteja ja erilaisia apinoita!


Kolmantena päivänä päästiin kuin päästiinkin pienestä flunssasta huolimatta Brasilian puolen putouksille! Meillä oli kuitenkin aika kiirus, koska samana iltana oli lähtö takas Buenos Airesiin. Sen takia kuvasaldo on huomattavasti köyhempi kuin Argentiinan puolelta :D Brasilian putoukset tsekatessa täytyy ensin siirtyä Brasilian puolelle ja käydä parissa passikontrollissa, minkä jälkeen on vielä n. 25 minuutin matka puiston sisäänkäynnille. Puiston puolella odottaa vielä vartin kestävä bussimatka, jonka varrella jää pois erilaisille retkille ilmoittautuneita ihmisiä. Sekä Argentiinan että Brasilian puolella on mahdollista harrastaa vaikka minkälaisia enemmän tai vähemmän extremejuttuja pyöräretkistä seinäkiipeilyyn, joten jokaiselle löytyy jotakin! Bussimatkan tokavikalla pysäkillä alkaa kävelyreitti ja kaikki jää kyydistä. Viimeinen pysäkki on kävelyreitin lopussa, mistä löytyy erilaisia ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

Brasilian puoli on mun mielestä ihan kiva. Putoukset näkyy kauempana ja niistä saa tosi kauniita valokuvia, mut pidemmän päälle niiden tuijottelu samasta kuvakulmasta vähän kyllästyttää. Kaiken lisäksi puistoon oli pystytetty suuri skeittitapahtuma, minkä takia kävelyreittejä oli jouduttu muuttamaan vähän vaikeakulkuisemmiksi. Esimerkiks yks polku oli semmonen metri maan pinnan yläpuolella oleva lankkupolku, jossa mahtui kulkemaan vaan yhteen suuntaan kerrallaan, mutta jossa silti kulki ihmisiä molempiin suuntiin. Ei ollu hirveen kiva katsella miten vanhukset melkeen tipahti polulta joka kerta kun joku tuli vastaan... Brasilian puolen paras kohta oli onneks kuitenkin säilyny entisellään - upea vedenrajassa kulkeva silta näköalapaikalle, josta pääsi ihailemaan putouksia niiden "keskiöstä"! Siitä kohdasta olis saanu ihan mahtavan panoraamakuvan, jos vaan oisin osannu ottaa sellasen :D


Iguazún putoukset on ehdottomasti yks upeimmista asioista mitä oon nähny mun elämäni aikana ja suosittelen niitä kaikille joilla on joskus mahdollisuus nähdä ne! Ne sopii kaikille ihan vauvasta vaariin ja on satavarmasti unohtumaton kokemus. Suosittelen myös Grand Cruceroa hotellina, se oli aivan mahtava. Putouksille kannattaa suunnata keväällä, koska syksyllä on usein sateisempaa ja vesi on paljon ruskeempaa. Keväällä pahimman turistikauden päätyttyä ilmat ei oo paahatavan kuumat mutta yhä tosi lämpimät ja yleensä hotellien hinnatkin on huomattavasti turistikautta edullisemmat :) haluisin ihan hirveesti viedä mun perheen tonne putouksille ja muutenkin Argentiinaan, pitää alottaa suostuttelu!


Tämmönen loppukevennys vielä... Ei ihan yhtä söpö kuin ne koatit :D ton bongaamisen jälkeen olinkin loppupäivän ihan vainoharhanen ja tunsin hämähäkinkoipien vilistävän vähän väliä mun selkää pitkin, hyi.

Jos teille jäi jotain kysyttävää niin kysykää! Ja haluutteko että teen vielä jotain Argentiina-aiheisia postauksia? Ja jos haluutte niin millaisia? :)

Translation: Sorry, only in Finnish this time! Here are some photos of our last destination in Argentina - Puerto Iguazú and the Iguazú Falls! Stunning! :)

24 kommenttia :

 1. Tosi upeita kuvia ja kaunis olet! :)

  VastaaPoista
 2. Tosi upeet maisemat siellä, sulla on tosi piristäviä kuvia ja oot kyllä tosi kaunis (: !

  VastaaPoista
 3. Huippu postaus! Jos vaan jaksaisit niin semmoinen postaus olisi kiva, missä esittelisit Argentiinassa vierailevan "must-to-do" juttuja. Esim nähtävyyksiä, tapahtumia ja ruokia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tommonen vois olla kyl kiva! Laitan korvan taakse :)

   Poista
 4. voi vitsi, toi paikka näyttää upeelta! Tosi ihania kuvia taas jälleen :)

  VastaaPoista
 5. Tykkään ihan tosi paljon näistä sun matkapostauksista! :) On kiva kun kirjoitat kuvien väliin myös kunnolla tekstiä, oli mielenkiintosta lukea kaikkea tietoa esim. just noista Iguazun putouksista. Oon aina halunnu päästä käymään Etelä-Amerikassa, jotenkin se kiehtoo mua tosi paljon, ja noi putoukset mä aion ehdottomasti vielä joskus nähdä!

  Ps. Ihan älyttömän söpöjä noi koatit! :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla! Etelä-Amerikka on kyl mahtava paikka, haluisin hirveesti tutustua muihinkin maihin siellä :) suosittelen kyllä noita putouksia ihan älyttömästi jos joskus sulle tulee mahdollisuus lähtee sinne!

   Poista
 6. Mä oon käyny Ciudad del Estessä muistaakseni neljä kertaa ja kauheinta ja vaarallisinta siellä on se liikenne! Kyllä siellä tietysti blondi saa ihan ylipaljon huomiota, mutta pelkkää huutelua se on ja enimmäkseen kadut on kuitenkin täynnä keski-ikäsiä brasilialaisia tekemässä ostoksia naapureidenkin puolesta. Kun liikkuu kävellen isoilla kaduilla ja ostoskeskuksissa ja pitää laukusta huolen niin ei pitäis olla mitään vaaraa :) Kannattaa joskus ehdottomasti käydä, sieltä voi tehä tosi hyviä löytöjä halvalla!

  Mutta EI LAUANTAINA tai pyhäpäivinä tai brassimummot jyrää hengiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah noi brassimummot :D haluisin kyl ehdottomasti käydä siel joskus, se kuulostaa nii mielenkiintoselta!

   Poista
 7. Nää matkapostaukset on ihan superkivoja! Noita upeita kuvia on niin hirmusen kivan katella. :-)

  VastaaPoista
 8. Tee ehdottomasti lisää jotakin Argentiina-aiheisia postauksia! :)

  VastaaPoista
 9. Hola!
  Montako päivää kannattais olla Iguazussa, jotta näkee putoukset molemmilta puolilta? Oon viemässä mun vanhempia sinne joten suunnittelen lentolippujen päivämääriä..
  muchas gracias!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hola! Molempiin puoliin kannattaa varata päivä, eli ainakin kaks päivää :) ite oisin vielä kolmannen päivän, jonka varaisin esim. Puerto Iguazun tai Fozin tutkimiseen tai retkelle lähiseudun raunioihin tai alkuperäisasukkaiden asumuksille :) mut superhyvän matkakohteen ootte valinnu!

   Poista
 10. Kiitti paljon! Eli jos lentää Iguazun lentokentälle (joka näytti olevan argentiinassa keskellä metsää:D) niin ehkä se kolme päivää paikan päällä on hyvä. Eli siitä pystyy helposti reissamaan kattomaan putoukset molemmilta puolilta? Mennään varmaan Rio, Iguazu, BA ja papi ja mami ei ehkä tykkää juosta paikasta toiseen kiirellä lomallaan ;) (eka suunnitelin Argentiinan ympäri reissaamista, mut ehkä Rion ranta on rentouttavampi vanhuksille jeje :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siinä ajassa ehtii kyllä hyvin :) mut oijoi miten siistiä, oon niin kade! Rio on niin ihana paikka ♥ hyvää matkaa teille!

   Poista
 11. Tosi upeita kuvia! :-)

  http://thegirlytruthofmylife.blogspot.fi/

  VastaaPoista