lauantai 6. lokakuuta 2012

Les Catacombes - L'Empire de la Mort

"Pysähdy! Täällä on kuoleman valtakunta."

Katakombit oli ainakin mun osalta tosi pysäyttävä kokemus. En oikeestaan tienny mitä odottaa, en ollu koskaan nähny mitään kuvia sieltä tai lukenu kokemuksia. Olin jotenki aina ajatellu, et se ois semmonen maanalainen tunneliverkosto, jossa ehkä pari kertaa tuli vastaan muutama vitriiniin aseteltu pääkallo. Siks mut yllätti aivan täysin, et käytävien seinät oli ihan oikeasti tehty mua korkeemmista kasoista pääkalloja ja erilaisia luita. Eikä niitä oltu vaan kasattu ja heitelty ympäriinsä, vaan niiden asetelmat oli selkeesti suunniteltu ja pääkalloista oli muodostettu erilaisia merkkejä, esimerkiks ristejä. Se fiilis, kun tajuut käveleväs tuhansien ja taas tuhansien monia vuosisatoja sitten eläneiden ihmisten keskellä.. Ihan uskomatonta! En vaan voinu käsittää, että ne kaikki kallot oli joskus ollu ihmisiä!

Katkombeissa tuli semmonen tosi konkreettinen käsitys kuolemasta. Niiden kaikkien ihmisten seassa oli sekä rikkaitä että köyhiä, miehiä ja naisia, lapsia, tummia ja vaaleita, kaikennäkösiä ihmisiä, jotka oli eläessään eläny ihan eritasoisia elämiä, mut nyt ne oli kaikki yhdessä samassa paikassa, tasa-arvoisina. Siellä saattoi olla vaikka pankin johtajan ja satunnaisen spurgun kallot vierekkäin. Tuli semmonen fiilis, ettei kuolema todellakaan katso varallisuutta tai yhteiskunnallista asemaa, vaan kuolemalle kaikki on samanarvoisia. Mä ainakin aloin myös arvostaa elämää enemmän, koska katakombeissa näki jotenki niin konkreettisesti että kun kuolee niin kuolee ja siinähän sitte on kuolleena :s

Katakombeihin saattaa olla aikamoinen jono, joten kannattaa mennä ajoissa! Me oltiin jonossa varmaan tunti, mut se meni ihan nopeesti ku käytiin odotellessa ostamassa parit croissantit vieressä olevasta leipomosta ja mussuteltiin niitä :) itse katakombeja en suosittele ahtaanpaikankammoisille tai huonokuntoisille, koska niihin laskeuduttiin ja niistä poistuttiin tosi ahtaita ja pitkiä kierreportaita pitkin, ja mullakin meinas jo tulla joku paniikkikohtaus niissä.. Itse reitti ei oo kauheen pitkä ja sen jaksaa kävellä hyvin alusta loppuun :) kannattaa ottaa joku huppari tai neule mukaan, siellä on nimittäin aika kylmää ja kosteaa! Lippujen hinnoista en muista mitään, mut ainakin alle 25-vuotiaina eurooppalaisina saatiin alennusta :)

Onko ketään muita käynyt katakombeissa? Haluisitteko käydä?

Translation: Here are some photos from the catacombs of Paris, which was a very stopping experience. It was so hard to imagine that all those people had been alive once! It was also interesting to think that everyone of them was different; rich, poor, young, old.. But after death they were all equal. I mean, there might have been a bank owner and a poor cleaner one next to the other, equal. It really made me appreciate life more, because when you're dead.. Well, you're dead. 

12 kommenttia :

 1. mitä just katoin ja luin; voi mieletön oikeesti! :o pakko päästä iteki joskus käymään tuolla pääkallojen seas. anyway, tosi kiva blogi ja upeita kuvia, jään varmana seurailee !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ♥ mut kannattaa ehdottomasti käydä tuolla jos vaan tulee mahdollisuus! Superjännä kokemus :o

   Poista
 2. Kävin myös katakombeissa vuosi sitten Pariisin visiitillä. Olin lukenut kirjan joka kertoi katakombeista, joten tiesin kyllä periaatteessa mitä odottaa ja menin käytävään tosi coolina. Vaikka tiesin mitä on tulossa, niin silti kaiken konkreettinen näkeminen ja kokeminen oli aika järkytys! Juuri samoja juttuja kuinka sinänkin mietin siitä, kuinka kaikki tuolla olivat ihan tasa-arvoisena... Oli kyllä pysäyttävä kokemus. Ja vielä pysäyttävämpi seuralaiselleni, joka ei ollenkaan tiennyt mitä oli tulossa, vaan kulki ihan sokkona meikkiksen suunnitteleman päiväohjelman mukaan :D Pariisi on kyllä jotain niiiiin upeaa.
  - Lottta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin varmaan ihan samanlainen kuin sun kaveri, en osannu odottaa yhtään mitään! Mut tosi upee kokemus kieltämättä, ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen. Pariisi on ihana ♥

   Poista
 3. Aivan mieletön! Mun piti pari vuotta sitten mennä käymään tuolla mutta päädyttiin harhailemaan kaverin kanssa tunti siinä lähistöllä löytämättä sisäänkäyntiä (se ois tietty varmaan ollu joku oikein yksinkertanen ratkaisu :D) Seuraavalla kerralla kyllä täytyy!
  Sulla on tosi mielenkiintosia nää kaikki matkapostaukset, luin joskus kauan sitte sun ajatuksia Brasilian matkasta ja neki muutti mun käsityksen Brasiliasta ihan täysin. En tiedä oliko teidän hyvään kohteluun syynä espanjan käyttö mutta ajattelin Brasilian aina paljon vaarallisempana kuin se teille näyttäyty :) Nyt ku löysin tänne uudestaan niin piti jäädä lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, meilläkin kesti tosi kauan löytää sisäänkäynti ja pyörittiin ympyrää varmaan lähemmäs puol tuntia.. :D joka puolella vaan näky kylttejä "katakombit oikealle", käveltiin oikealle ja löydettiin kyltti "katakombit vasemmalle", eli toisin sanoen sahattiin edes takas sisäänkäynnin edessä muttei kuitenkaan löydetty sitä! Se oli tosi hassussa paikkaa :D
   Voi kiitos, mä tykkään ihan hirveesti tehdä matkapostauksia! Musta tuntuu et Brasiliassa ihmiset on ihan oikeesti tositosi ystävällisiä, mut voisin kuvitella et esimerkiks kaikenlaiset myyjät vois yrittää huijata enemmän englantia puhuvia.. En tiiä yhtään, mut mulle jäi niiiin positiivinen kuva Brasiliasta kuin voi jäädä! :)

   Poista
 4. Kieltämättä aika karmivan näköstä, mutta toisaalta olis varmasti tosi mielenkiintosta päästä käymään :) Ja mikä kuvauskohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sieltä saa ihan mahtavia kuvia, vaikka pimeyden takia kirkkauksien ja muiden asetusten kanssa säätäminen oli vähän haastavaa! Mut ihan älyttömän mielenkiintoinen paikka :)

   Poista
 5. tää sun blogis on tosi ihana ja toi banneri mahtava ! alan ehottomasti seuraa :)
  http://curlesqueheidi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Haluaisin käydä! Hui mitä kuvia, kaikki tällaiset on niin mielenkiintoisia.
  http://therealmofmaria.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa jos vaan tulee mahdollisuus! Supermielenkiintoinen paikka :)

   Poista